Hoe start je met drone racen?

Wil jij weten welke stappen je kan zetten om te leren drone racen lees dan zeker verder.

Bij onze vliegclub, the flying moths, kunnen we jou stap voor stap begeleiden zodat je niet onmiddelijk allerlei aankopen moeten doen waar je later misschien spijt van krijgt. Het voordeel van te leren via een club is dat je op deze manier tijd, geld en ook enkele frustrates zult besparen. Het hele leerproces zal aangenamer, sneller en veilig verlopen. Contacteer ons als je meer wilt weten over onze individuele race drone initiaties, hiervoor is het niet nodig dat je al lid wordt van onze club.

Intro

Je hebt vast al wel eens een drone met 4 motoren gezien, en je weet ook dat daar een camera op kan zitten. Bij het drone racen worden de video beelden niet gewoon opgenomen maar volg je ze live via speciale videobril (goggles) die op je hoofd staat. Je vliegt dus met je drone mee terwijl je, met een afstandsbediening, een parkoers met poorten (gates), slaloms en andere hindernissen aflegt. Het is net zoals een computergame, maar dan in het echt. Net zoals bij formule-1 races moet je weten hoe je zo een drone maakt en bestuurt. In de pits voer je regelmatig herstellingen uit en wissel je batterijen en propellors. Tijdens het racen moet je de optimale vlieglijnen uitzoeken, snelheid balanceren, en trachten niet te crashen. Klinkt dat allemaal geweldig, en wil je weten hoe je met drone racen kan opstarten, dan is deze blog voor jou.

Drone racen is één van de vele mogelijkheden van op afstand bediende modelvliegtuigen. Net zoals met andere vliegtakken kan je dit voor je plezier doen, maar ook in wedstrijd deelnemen. Er bestaan zowel fun races als officiële races binnen en buiten België, voor die wat dat echte competitie willen opzoeken. Maar gewoon racen met vrienden is vaak meer dan voldoende plezier.

Als je je echt wilt verdiepen in deze sporttak dan heb je wel een aantal skills nodig. Deze skills moet je nu niet allemaal hebben, maar je moet ze wel willen opbouwen. De belangrijkste zijn: Een passie voor vliegen, bouwskills, vliegskills, online research skills, en engels zal je ook moeten kunnen verstaan.

Er zijn verschillende manieren om te starten met drone racen. Het volgende pad is er één waar je op een geleidelijke en veilig manier je skills en je budget opbouwt. Bij elke stap kan je evalueren of het nog steeds iets voor jou is voordat je verdere investeringen maakt.

1. Ga op zoek naar mensen die je kunnen helpen.

De wereld van het drone-racen is heel groot en complex. Je kan dus snel door de bomen het bos niet meer zien. Elk jaar komen er nieuwe producten op de markt. Neem je tijd. Je zal veel kunnen leren van mensen die het volgende pad reeds bewandeld hebben. Ga dus eens kijken bij vliegclubs in de buurt of er daar drone racers zijn. Er zijn verschillende Facebook groepen waar je raad kan vragen en mensen kan ontmoeten. Er is in Vlaanderen zelfs een RC-club die zich enkel met drone racen bezig houd: https://www.droneracingflanders.be/. Bij the flying moths kunnen we je ook uitstekend helpen.

Je moet weten dat je niet zomaar met een drone mag vliegen hoe klein die ook is. Doe dat dan ook niet totdat je begrijpt wat mag en wat niet. Dit is de belangrijkste reden om je aan te sluiten bij een vliegclub die een goedgekeurd terrein en luchtruim heeft.

2. Start eerst op een simulator.

Er zijn verschillende programma’s waarmee je het drone racen onmiddellijk kan beleven, maar dan in alle veiligheid en aan een laag budget. Op een laptop of PC kan je 1000-den keren crashen zonder dat jou dat iets kost. Je zal veel sneller goede vliegskills kunnen opbouwen doordat je gewoon veel meer gaat vliegen. Bij de flying moths hebben we al het materiaal klaar staan om je dit onmiddelijk te laten beleven.

Er zijn gratis en betalende softwares. Eén van de meest populaire vandaag is https://www.velocidrone.com/ voor ongeveer 20 euro. Daarnaast heb je ook https://www.liftoff-game.com/https://thedroneracingleague.com/drl-sim-3/, en https://fpv-freerider.itch.io/. Je moet wel nakijken of je een PC hebt die krachtig genoeg is om de simulator vlot te draaien.

Belangrijk is dat je een echte afstandsbediening aanschaft die je aan de simulator kan koppelen. Op deze manier leer je echt vliegen.

Die afstandsbediening kan je later gebruiken voor een echte drone te besturen, dus dat is alvast een goede investering. Je kan vandaag al starten met een afstandsbediening van ongeveer 100 euro, die daarna nog jaren mee kan gaan voor je echte drones. Je kan deze afstandsbediening ook gebruiken voor andere vliegtuigen. Blijkt het toch niets voor jou te zijn dan heeft die afstandsbediening een goede 2dehandse verkoopswaarde. Er zijn vele drone racers die starten en ook weer stoppen, dus op 2de hands forums, vind je ook vaak goed materiaal, dat soms nog nagelnieuw is.
Je zal zeker ook je eigen YouTube onderzoek moeten doen, maar de meest populaire afstandsbediening voor beginners die je zowel met de simulator als in het echt gaat kunnen gebruiken zijn deze van FrSky. Je kan kiezen voor de grotere “doos” varianten of de “playstation” gevormde varianten die gemakkelijker vast te houden zijn. Onderzoek de volgende zeker eens: Taranis Q X7, Taranis X9 Lite, Taranis X-Lite (en ook de X-lite PRO).

Er zijn andere remotes beschikbaar maar deze zijn het populairste en je zal dan ook heel veel informatie hiervan vinden: YouTube is your friend! Professionele drone racers gaan vaak naar electronica en recent ook naar afstandsbediening van https://www.team-blacksheep.com/, de TBS Tango 2 maar voor de meeste beginners is dit niet aan te raden gezien het je erg beperkt tot voornamelijk 5 inch race drones met gespecialiseerde ontvangers.

3. Start met een kant en klare micro of 3-inch drone.

Heb je stap 1 en 2 goed doorlopen, en wil je verder, dan zal je nu extra materiaal moeten aankopen. Je zal een echte drone moeten kopen die je op je afstandsbediening kan aansluiten (binden). Wil je ook echt FPV meevliegen dan zal je je eerste goggles moeten aanschaffen. Je kan ook beslissen om een micro drone zonder camera aan te schaffen waarmee je gewoon mee leert vliegen in Line-of-sight (terwijl je ernaar kijkt) en dus niet via een videobril (FPV).

Hiervoor zal je opnieuw je eigen online/YouTube research gaan doen. Hier heb je ENOOOOOOORRRRMMMMMMMM veel keuze, en er komen elke jaar betere drone en goggle modellen uit. Gezien je veel gaat crashen zal de drone op een bepaald moment kapot gaan. Je wilt dus opzoek gaan naar iets dat je goed kan repareren, maar vooral een drone die niet snel kapot gaat. Op dit moment is de TinyHawk 2 een heel degelijke keuze die met je meegroeit zowel binnen als buiten.

4. Upgrade naar je eerste 5 inch drone voor het echte werk.

Het echte drone-racing werk gebeurd vandaag met 5-inch drones. Naargelang je setup kan je die vliegen op 3S/1400-1500mah (12 Volt) batterijen voor beginners, 4S/1400-1800mah (16 Volt) voor serieus lekker veel power, en 6S/1000-14000mah (24 Volt) voor zeer ervaren racers en wedstrijden. Je start dus met een drone met motoren, geschikt voor 3S en/of 4S batterijen. Hier ga je je goed moeten informeren.

Je kan klant-en-klare drones kopen, of beslissen om componenten apart te kopen. Wat je ook koopt, belangrijk is na te denken over hoe je herstellingen kan uitvoeren, want crashen zal je en reparaties uitvoeren zijn een deel van de hobby. Het is een kunst een drone samen te stellen die niet snel kapot gaat, maar dat kan. Daarom kopen vele racers vaak aparte componenten en reserve componenten. Propellors heb je sowieso veel van nodig, een paar reserve motoren en reserve camera zijn vaak ook een goed idee. Bijna alle drone racers brengen minstens 2 tot 4 drones mee als ze gaan vliegen. Voor een beginners 5-inch race drone die je zelf in elkaar steekt of klant en klaar koopt moet je ongeveer 100-150 euro per stuk tellen. Een professionele race drone waarmee je wedstrijden kan winnen start aan ongeveer 230 euro.

In het volgende filmpje maakt Kris, race drone begeleider in onze club een professionele race drone op basis van FrSky radio componenten, en andere mid-to-higher budget electronica en drone frame. Het resultaat is een drone die niet snel kapot gaat en waarmee je naar professionele races kan gaan. In het verleden maakte Kris een low-budget race drone voor ongeveer ongeveer 150 euro.